Er snus skadelig?

Dette er en debatt som man foreløpig ikke blir enige om. Egentlig spiller det ikke så mye rolle, nikotin er en gift, og gift har ikke kroppen lyst på. Basert på diverse undersøkelser er det i hvertfall enkelte felt som snusen har en negativ innvirkning på.

Tenner og tannkjøtt: Selv om tannlegen min mener at snus hindrer hull i tennene, så gjør også tannkost og tannkrem samme nytten. Om ikke snus skader tennene, så fører det i hvertfall til misfarging og tannkjøttet trekker seg tilbake. Enkelte kan oppleve at tannhalser og røttene kommer til syne, de blir utsatt og man sliter med ising i tennene og hull.

Munnen: En som snuser fast opplever ofte forandringer i slimhinnene, man blir sår, rød og irritert. Har man snuset mye en periode kan man få hvitaktig og fortykket hud under leppa, den blir sår og man får sprekker i leppa.

Dårlig potens: Svært mange menn som bruker snus opplever i relativt ung alder sviktende potens eller impotens. Dette skyldes at når kroppen får tilført nikotin, så trekker blodårene seg sammen. Kroppen får da problemer med å pumpe nok blod inn i penis, og man kan da oppleve å få ereksjonssvikt. Dette i seg selv bør skremme de fleste menn til å slutte (jeg skal senere forklare hvorfor skremselspropaganda aldri vil få noen til å slutte å røyke eller snuse).

Utvikling av kreft: Dette er det forsket mye på, og alle som snuser vil påstå hardnakket at det ikke er bevist at snus er kreftfremkallende. Jeg skal ikke påstå hverken det ene eller andre, kun konstatere at snus inneholder stoffer som er kreftfremmkallende.

Sukkersyke: I følge en svensk undersøkelse er det en sammenheng mellom sukkersyke og bruk av snus. Ved å snuse øker risikoen for å utvikle diabetes type 2. Det er også funnet en sammenheng mellom snus og overvekt (hvem sa at man la på seg av å slutte med snus?). Men om det er snusen eller overvekten som er syndebukk for diabetes type 2, det skal jeg ikke uttale meg om.

Skjelett og muskler: Ved å snuse øker du sjansene for å skade musklene eller skjelett. Nikotinet i snusen gjør at blodtilførselen i muskelvevet blir redusert, forstyrrer blodsirkulasjonen og stoffskiftet.

Høyere blodtrykk: En vanlig pris med snus inneholder mer nikotin enn en sigarett, og selv om kroppen ikke tar opp all nikotinen er mengden nikotin som tilføres betydelig. Tilførsel av nikotin fører til at blodårene trekker seg sammen, blodtrykket øker og pulsen går raskere.

Dette er alt jeg hadde tenkt å si om skader ved bruk av snus. Man kan ramse opp i det uendelige, det vil uansett ikke få en eneste av dere til å slutte. Men jeg synes det kan være greit å ha det med likevel, for synsskyld. Dessuten er jeg ikke lege eller forsker, så jeg overlater til dem å komme med bomastiske påstander og bevis for hvor skadelig snus eventuelt er. I kommende poster kommer jeg til å bruke meg selv og mine erfaringer, så får legevitenskapen drive med sitt. Jeg vet at det er enkelt å kutte snusen, og jeg skal bruke god tid på å fortelle hvorfor det er så enkelt.

Les også: Prisen på snus øker kraftig

Leave a Response